Ijsberen

Onze ijsberenafdeling telt ongeveer 35 leden tussen de 7 en 77 jaar die in het winterseizoen wekelijks een frisse duik nemen in open water. Een aantal van hen neemt ook regelmatig deel aan ijsberenwedstrijden, maar de meesten komen echter gewoon voor “het plezier” ijsberen.

Wanneer?

Onze wekelijkse training vindt plaats in het Provinciaal Domein De Gavers. We duiken elke zondag omstreeks 10.30u in het water via het zwemstrand. De trainingen gaan door vanaf eind september tot eind maart.

Onze ijsberen in beeld

© Toerisme Oost-Vlaanderen

FAQ / Veelgestelde vragen

Waarom het koude water in duiken?

  • gewoon voor de kick
  • het geeft je achteraf een goed gevoel, men voelt zich veel energieker
  • het is ook goed voor de bloedsomloop
  • je bouwt een enorme weerstand op waardoor je dus ook minder ziek wordt

Met welke producten smeren we ons in?
Met geen enkel, dat zou ook geen zin hebben. Wat je wel moet doen is er voor zorgen dat je spieren opgewarmd zijn.

Dat is ook de reden waarom we altijd een half uurtje bij voorbaat aanwezig zijn. De sportievelingen gaan een paar kilometer lopen, anderen nemen genoegen met wat kleine opwarmingsrondjes en wat rek en strekoefeningen.

En wat met de veiligheid?
Voor onze wekelijkse trainingen die plaats vinden in het Provinciaal Domein “De Gavers” hebben wij een toelating van de directie en van de Bestendige Deputatie (provincie Oost-Vlaanderen). Dit is noodzakelijk voor de verzekering. Wie eens wil proberen kan niet zomaar op om het even welke dag eventjes het water van de Gavers in duiken. Het is trouwens niet aan te raden om alleen te gaan ijsberen.

Gevaarlijk is deze sport zeker niet, maar stel dat je tijdens het zwemmen spierkramp krijgt of wegens te weinig voorbereiding begint te panikeren in het water. Dat is ook de reden waarom wij ons wekelijks houden aan hetzelfde uur om in het water te gaan. Ook al ben je om 10.15u klaar met je opwarming, iedereen wacht tot 10.30u om samen het water in te gaan. Dit is uiteraard ook bevorderlijk voor de groepssfeer.