Open water zwemmen

Open water zwemmen is een duursport in meren, vijvers, rivieren en zee. 

Deze events zijn zowel recreatief als competitief uit te voeren tijdens de zomermaanden. 

Zwemmen in open water is een heel andere ervaring dan het zwembad, en alle zwemmers zouden het minstens één keer moeten proberen! 

Zonder de beperkingen van touwen of muren is het bevrijdend, avontuurlijk en uniek. 

Gefascineerd? Lees verder voor meer informatie over zwemmen in open water. 

Wat is open water zwemmen?

Een terechte vraag! Technisch gezien vindt zwemmen in open water overal plaats waar geen zwembad is. Dit betekent dat er geen kunstmatige zijkanten en bodem zijn, en dat er geen touwen of zwarte lijnen zijn om te volgen. 

De meeste mensen vinden de vrijheid en het gebrek aan chemicaliën zo verkwikkend dat ze het niet kunnen laten om met een gelukkig en ontspannen gevoel uit het water te komen. 

Je moet er echter wel rekening mee houden dat er planten, vissen en andere dingen in het water leven die het plezier vergroten! 

Mogelijks zie je zwemmen in open water ook wildzwemmen of buitenzwemmen genoemd. De namen zijn erg onderling uitwisselbaar, maar om het makkelijk te maken houden we vast aan de term openwaterzwemmen. Wildzwemmen betekent ook zwemmen in groepsverband of individueel waarbij er geen toezicht is. Dit is een riskantere keuze voor zwemmers, en we raden u aan nooit alleen in open water te gaan zwemmen. 

Zwemmen in open water is voor iedereen, van alle niveaus en leeftijdsgroepen, zolang je maar het vertrouwen hebt om te zwemmen zonder je voeten op de grond te kunnen zetten. 

Je kunt het zo serieus of nonchalant nemen als je wilt, van sociaal zwemmen tot eliteniveau.

FAQ / Veelgestelde vragen

Mag je een wetsuit gebruiken bij wedstrijden in open water?

Wetsuits zijn verplicht bij competitieve wedstrijden van 16°C tot 18°C voor vrije slag zwemmers en vanaf 18°C verboden, bij schoolslag is een wetsuit verboden.
Bij recreatieve wedstrijden is het gebruik van een wetsuit wel toegestaan.

Wanneer kan ik trainen?

Vanaf 1 mei tot 30 september kan je open water zwemmen in het surfgedeelte van “De Gavers” in Geraardsbergen, georganiseerd door “Element” .